John Mulder

PARTNER
Als belichter en productiemanager bij Mojo Concerts had John Mulder al duizenden evenementen op zijn naam staan toen hij bij een concert van Michael Jackson in 1988 een keerpunt beleefde. Met ruim driehonderd door drukte onwel geworden bezoekers zag hij twee keuzes voor zich. Per direct stoppen met zijn geliefde werk of en oplossing voor het probleem verzinnen. Het werd dat laatste. Mulder bedacht en ontwikkelde de Mojo Barrier, de onmiskenbare en inmiddels befaamde hekwerken.

Om de druk beter te kunnen verdelen besloot hij bovendien om met de barriers vakken aan te brengen in het publiek, een in die tijd compleet nieuwe benadering van het managen van grote mensenmassa’s. Het idee werd direct omarmd door artiesten als Tina Turner, Prince en The Rolling Stones en vormde vanaf dat moment de nieuwe standaard voor hun wereldtournees. Inmiddels wordt de Mojo Barrier wereldwijd ingezet op vrijwel ieder grootschalig evenement. Bijzondere erkenning voor het ontwerp van de Mojo Barrier kwam met de tentoonstelling SAFE: Design Takes on Risk in het Museum of Modern Art in New York (2005), waarin het ontwerp een prominente plaats innam.

Als Chief Operations Officer van Mojo Concerts en oprichter van The Mojo Barriers stond Mulder aan de vooravond van de professionalisering van de sector. In de afgelopen vijfentwintig jaar adviseerde hij vele nationale en internationale organisaties en bands op het gebied van publieksveiligheid. Hij was als vaste veiligheidsexpert betrokken bij grootschalige concerten in Wembley Stadium in Londen en vervulde gelijksoortige functies in onder andere de VS en Zuid-Afrika. Hij trad op als adviseur veiligheidszaken voor internationale rocktours van onder meer de Rolling Stones, U2 en Madonna. In 2007 werd hij gevraagd om als productie- en security manager op te treden tijdens de wereldtournee van Metallica, de rockband met een van de meest intensieve fan bases. Een rol die hij meerdere jaren vervulde. Per 1 januari 2012 is Mulder uit dienst getreden bij Mojo Concerts en vertegenwoordigd hij zijn nieuwe bedrijf TwistedDutchmen. TwistedDutchmen verricht management-werkzaamheden voor Nederlandse artiesten en is betrokken bij vele andere projecten binnen de entertainmentbranche.

Foto: Andreas Terlaak

Leergang ‘Evenementenorganisatie, Veiligheid & Crowd Management’
"veiligheid is een niet op zichzelf staand onderdeel"