Gerard van Duykeren

PARTNER
Gerard van Duykeren is ruim 30 jaar werkzaam in de evenementen-beveiligingsbranche. Als CEO van ICMS/The Security Company (TSC) was hij betrokken bij meer dan 5.000 evenementen, zowel in voorbereiding als op locatie. De afgelopen jaren groeide de behoefte om de vakkennis en praktijkervaring in te zetten om de sector verder te professionaliseren, met een focus op opleiding en training. Dit resulteerde onder meer in de oprichting van de TSC Academy in 2009.

Vanuit de TSC Academy ontwikkelde Van Duykeren, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, de 1e Minor in Europa op het gebied van evenementenveiligheid; Event Crowd Management. Daarnaast neemt hij zitting in meerdere commissies die zich bezig houden met opleidingen in de evenementen- particuliere, en horecabeveiliging (o.a. SVPB, OEHB) en is hij Board Member van de Crowd Management Foundation Degree van New Bucks University. Een deel van zijn ervaring en kennis heeft hij op papier gezet. Resultaat daarvan is het boek Event Security Officer, waarvan hij mede-auteur is.

Ook in het internationale werkveld is van Duykeren een erkend expert. Hij trad op als adviseur voor het Roskilde festival in Denemarken naar aanleiding van het ongeluk in 2001 en was nauw betrokken bij de beveiliging van de Common Wealth Games in Manchester in 2002. Als getuige-deskundige werd hij enkele malen opgeroepen in complexe rechtszaken gelinkt aan evenementenveiligheid. In Nederland, Scandinavië en Engeland geeft Van Duykeren regelmatig lezingen op HBO-opleidingen en internationale congressen. Recent adviseerde hij The Greater London Authority bij voorbereidingen voor de grote publieksevenementen rondom de Olympische Spelen van 2012.

Naast zijn werkzaamheden voor TSC bekleedt Gerard van Duykeren meerdere nevenfuncties. Hij is onder meer voorzitter van de sectie Evenementen en Horecabeveiliging, bestuurslid van de Nederlandse Veiligheidsbranche en bestuurslid van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM). Voor de KNVB herschreef hij de Steward-opleiding en adviseerde hij over de samenstelling van de veiligheidsorganisatie binnen betaald voetbal-organisaties. Hij was daarnaast nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Evenementen Keurmerk van de Nederlandse Veiligheidsbranche en bij diverse andere initiatieven binnen de branche.

Foto: Andreas Terlaak

Leergang ‘Evenementenorganisatie, Veiligheid & Crowd Management’
"veiligheid is een niet op zichzelf staand onderdeel"